
حتما اخبار داغ مربوط به پرتابهای ۶۰ تایی منظومه ماهواره های استارلینک شرکت اسپیس ایکس را شنیدید. ایلان ماسک (که حالا میتونیم بگیم دومین فرد ثروتمند دنیا بعد از جف بزوس هست) سرویس اینترنت ماهواره ای استارلینک را برای دسترسی همه کاربران کره زمین به اینترنت پر سرعت راه اندازی کرده و اخیرا نسخه آزمایشی آن در آمریکای شمالی فعال شده است. حالا این سوال پیش میاد که با چه تجهیزاتی میشه از این سرویس استفاده کرد و آیا در ایران هم قابل استفاده خواهد بود؟
طبق اعلام رسمی شرکت اسپیس ایکس در دعوت به برنامه بتای این سرویس، هزینه استفاده از اینترنت ماهانه ۹۹ دلار اعلام شده که البته باید با پرداخت ۴۹۹ دلار تجهیزات زمینی موردنیاز آن را نیز تهیه کرد که شامل کیت نصب، دیش گیرنده و روتر با قابلیتهای شبکه وایفای میشود. این قیمت ها نسبت به سایر سرویس های اینترنت جایگزین از جمله اینترنت کابلی و فیبر نوری قیمت بالایی به حساب میاد. هزینهی اولیهی راهاندازی استارلینک نیز بسیار گرانتر از دیگر انواع اینترنت پرسرعت است.
نصب تجهیزات هم خیلی راحت هستش و نیاز به آموزش یا مهارت خاصی ندارد. فقط کافیست آنتن (یا همان دیش) را به برق بزنید و رو به آسمان بگیرید. آنتن مجهز به موتور است و بهصورت خودکار تنها یکبار موقعیت خود را تنظیم میکند و پس از آن ثابت باقی خواهد ماند. همچنین اپلیکیشن استارلینک هم برای سیستم عامل اندروید و iOS منتشر شده که کاربران توسط آن میتوانند ارتباط خود را مدیریت کنند.


اگر نتایج تست سرعت استارلینک که در ماه اخیر منتشر شده است را دیده باشید، احتمالا متوجه شدهاید که سرعت آن تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه (که در فاز اول عملیاتی وعده داده شده بود) می رسد اما این سرعت چندان انقلابی نیست. همین حالا نیز سرعت فیبر نوری و حتی بیشتر سرویسهای DSL در کشورهای پیشرفته از سرعت استارلینک بیشتر است. اما در مقایسه با سرعت اینترنت در ایران این سرعت بسیار بسیار بیشتر است.
هدف نهایی شرکت اسپیس ایکس ارائه اینترنت پر سرعت با پایداری بالا و تاخیر کم است که با ارسال هزاران ماهواره ای که برنامه ریزی شده به چنین هدفی دست پیدا میکند و تا به امروز نزدیک به ۱۰۰۰ ماهواره را به مدار زمین پرتاب کرده است. این کمپانی به ارتقا نرم افزار شبکه خود ادامه خواهد داد و قصد دارد زمان تاخیر را در سال آینده میلادی را کاهش دهد و به ۱۶ تا ۱۹ میلی ثانیه برساند.
اینکه از ایران با فرض تهیه تجهیزات استارلینک میشه از این یرویس استفاده کرد یا نه بستگی به اجازه دولت ایران دارد بدلیل اینکه اسپیس ایکس بارها اعلام کرده است که قصد ارائهی اینترنت ماهوارهای بدون اجازهی دولتها را ندارد و در حال حاضر با کشورها برای ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای درحال مذاکره است. هرجند به نظر من باتوجهبه قوانین ایران و تحریمهای آمریکا بعید است بهصورت قانونی در ایران دردسترس باشد. علی الخصوص آمدن استارلینک به ایران تهدید جدی برای اوپراتورهای ارائه دهنده اینترنت خواهد بود.
یک سناریوی محتمل هم برای ارائه سرویس در کشورهایی مثل ایران، فروش پهنای باند به ISP-های آن کشورها است تا آنها پس از اعمال کردن قوانین و محدودیتهای کشور خود، اینترنت ماهوارهای استارلینک را ازطریق روشهای متداول مثل اینترنت موبایل، DSL یا فیبر نوری به کاربر برسانند.
بهرحال فعلا باید ببینیم اصلا تمایلی از طرف دولت ایراند برای استفاده از این سرویس وجود دارد یا خیر!